Informuję Państwa, że organizacja żywienia w naszej placówce przedszkolnej jest zgodna z Ustawą z dnia 28 listopada 2014 r o zmianie ustawy O bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanym na jej podstawie Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. W sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
Marzenna Małgorzata Majtas
Dyrektor PS 48 „Bajkowa Kraina”
JADŁOSPIS WIOSENNO - LETNI
Śniadanie: Płatki miodowe na mleku, bułka musli z masłem, marchewka
II Śniadanie: Pieczywo z siemieniem lnianym i masłem, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem na talerzyk, kakao, owoce
Obiad: Krupnik z ziemniakami i koperkiem zielonym, makaron spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym, kompot wieloowocowy
Śniadanie: Twarożek na słodko, bułeczka z ziarnami i masłem, marchewka, kakao
II śniadanie: pieczywo orkiszowe z masłem, schab dworski, sałata, pomidor, herbata z cytryną, owoce
Obiad: Krem z białych warzyw z grzankami, schab pieczony w sosie ciemnym, kasza gryczana, ogórek małosolny. kiszony, kompot
Wtorki:
Śniadanie: Chleb pełnoziarnisty z masłem, pasta z szynki z jajkiem i rzodkiewką, herbata z cytryną
II Śniadanie: Chałka ozdobna z masłem i dżemem, kawa na mleku, owoce
Obiad: Krem z marchwi i płatków migdałów, kotlet słoneczny, ryż, mizeria z jogurtem naturalnym typ grecki, woda z cytryną, miętą i pomarańczą
Śniadanie: Zapiekanka z polędwicą i serem żółtym, ketchup, ogórek świeży, herbata z cytryną
II śniadanie: Koktajl z jogurtu naturalnego z owocami, wafle ryżowe
Obiad: Zupa neapolitańska, pyzy z mięsem/kluski śląskie, surówka z kiszonej kapusty z oliwą, woda z cytryną i miętą
Środy:
Śniadanie: Chleb razowy/ słonecznikowy z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, papryka, herbata z cytryną
II śniadanie: Ryż na gęsto z jogurtem naturalnym i musem owocowym, woda z cytryną, owoce
Obiad: Zupa z soczewicy, gulasz drobiowy, ziemniaki, sałata ze szczypiorem i jogurtem naturalnym
Śniadanie: Chleb słonecznikowy z masłem, polędwicą, serem żółtym, pomidor, kawa na mleku
II śniadanie: |Ciasto własnego wypieku, herbata owocowa owoce
Obiad: Rosół z makaronem i koperkiem, kotlet schabowy, ziemniaki, pomidor z cebulą i oliwą, kompot
Czwartki:
Śniadanie: Zupa mleczna - makaron literki, paluch ze słonecznikiem i masłem, marchewka
II Śniadanie: Pieczywo razowe z masłem, polędwica, herbata z cytryną, talerz warzyw, owoce
Obiad: Barszcz czerwony/botwinka, risotto z ryżem, mięsem i warzywami, ketchup, woda z cytryną, miętą i pomarańczą
Śniadanie: Chleb słonecznikowy/razowy z masłem, pasta z jaj z rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata z cytryną, marchewka
II śniadanie: Galaretka owocowa z bitą śmietaną, herbatniki, owoce, woda z cytryną
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami, ryba z piekarnika, ziemniaki, surówka z rzepy białej z rzdodkiewką i szczypiorkiem, kompot truskawkowy
Piątki:
Śniadanie: Pieczywo ze słoneczkiem i masłem, filet wędzony z indyka, ser żółty, talerz warzyw, herbata z cytryną
II śniadanie: Ciasto własnego wypieku, kisiel, owoce
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, krokiety rybne, kasza kus kus, surówka z młodej kapusty z papryką, koperkiem zielonym i olejem, kompot
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku z żurawiną, bułeczka z ziarnami i masłem, marchewka
II śniadanie: Chleb razowy/wiejski z masłem, kiełbasa krakowska sucha, sałata, pomidor, herbata z cytryną
Obiad: Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka, pierogi leniwe z serem/ naleśniki z serem i jogurtem naturalnym, woda z cytryną
- owoce sezonowe
- woda mineralna: bez ograniczeń
kucharka: Anna Radiwoniuk
intendent: Jolanta Kozak